Често задавани въпроси

Често ни задават въпроса, коя от двете марки е по-добра. Ще се постараем да ви отговорим с няколко изречения.Mitsubishi или Daikin?Често ни задават въпроса, коя от двете марки е по-добра. Ще се постараем да ви отговорим с няколко изречения.Двете марки са лидери в областта на климатичната техника. Коректно е да се сравняват технически параметри на конкретни модели. Климатиците Mitsubishi Electric предлагани в България и Европа са произвдеени в Тайланд. Дайкин имат заводи за производство в Чехия, Белгия, Малайзия,Турция. Не би следвало страната на произход да е мерило за качество.
Сравнявайте не само страната на произход. Избирайте спрямо енергиините показатели на климатиците. Все пак купувате климатик за да спестите пари, нали? Колкото са по-високи показателите SCOP, SEER, толкова по-икономичен е климатика. Не подценявайте шумовото ниво. Климатиците на марката Дайкин са изключително безшумни, но не подценявайте Митсубиши. Те също предлагат модели с много ниски шумови нива. Ако се затруднявате при избора просто се свържете с наш консултант. С радост ще ви помогнем.

Какво трябва да знаем при избор на климатик:

Един от най-важните параметри,който би трябвало да знаете при избора на климатик преди още да се спрете на точно определен модел е до каква външна температура очаквате той да работи ефективно.Важното в случая е, че тъй като мощността която се отдава в помещението от климатика силно зависи от температурата навън.Тази мощност трабва да бъде изчислена за най-лошия случай, т.е. при най-ниска околна температура.Колкото е по- студено навън,толкова по-големи са загубите на топлина от помещението- съответно имате нужда от повече топлина!Колкото е по студено навън толкова е по-ниска мощността на вашия климатик.Това е така,защото при работата си климатика взима топлина отвън и я премества вътре (при всички случай при 0 градуса има повече топлина отколкото при минус 10, въпреки,че и при минус 20 има топлина,но тя е значително по малко в сравнение с плюс 10).
Ориентировъчно най лесно мощността на климатика се изчислява така - за всеки кубичен метър са необходими 50 вата (W) мощност.

Площ в кв/м (m2) Обем в куб/м (m3) Мощност в квт. (KW) Мощност в BTU
15 39 1.95 9000
25 65 3.25 12000
40 104 5.20 18000
60 156 7.80 24000

Стойностите са изчислени при височина на помещението 2,6м.Имайте в предвид,че този метод дава груба представа за необходимата мощност.Когато стигнете до избора на климатик най добре се консултирайте със специалст защото при избора се взимат под внимание и редица други фактори: изложение на помещението,остъклена площ,дали е приземен етаж и т.н.

Защо инверторен климатик?

Според технологията, по която са създадени съвременните климатици имат възможност да обръщат посоката на движение на работния хладилен агент,като по този начин пренасят енергия в посоката, в която желаем.Каква енергия,ще попитате има през студените зимни дни,че да я внесем в стаята и да се топлим? Има и то доста много: това е енергията,топлината между температурата на изпарение на хладилния агент (-20 до -40 градуса) и температурата на околната среда.Основният агрегат, който прави това пренасяне,е компресорът. Обикновените климатици са съоръжени с компресори,които просто получават захранване и работят с цялата си мощност,докато температурата в помещението,която сме задали,бъде достигната.Поради инертността на системата,климатикът,който е получил някаква засилка дори подминава зададената температура,което се оказва доста излишен разход на електричество.Инверторните сплит-системи автоматично регулират мощността си (обикновените сплит-системи работят в режим включване и изключване).При което точно се поддържа зададената температура, при по-ниски нива на шум и икономия на електроенергия от 25% до 72% (спрямо обикновения кондиционер).Обезпечава голяма мощност и много по-дълъг срок на експлоатация.Това е възможно, защото потребяемата мощност се понижава,когато температурата в помещението се приближава до желаната. Инверторът в този случай превключва в режим на работа на ниска мощност,за да поддържа температурата в оптимални граници без излишни загуби на електроенергия.Инверторните сплит-системи имат плавна микрорегулировка,а оттам и стабилна температура в стаята без резки колебания и без риск от простудяване.Енергопотреблението се намалява до 72%, т.е.,климатикът в основното си време на работа работи в този икономичен режим.Инверторният климатик има по-дълъг живот,работи до -15 градуса по Целзий външна температура,до 45% е по-икономичен и е по-безшумен.

Режим на климатик

Ако използвате климатици за отопление,много често е по-добре да не ги изключвате,когато отивате на работа или ви няма вкъщи за няколко часа- особенно ако притежавате инверторен климатик.В тези случай е по-добре да зададете температура два-три градуса по-ниска от нормалната, която използвате.От друга страна, ако използвате климатик за охлаждане е много важно да задавате температура в стаята най-много пет градуса по-ниска от външната. Това ще ви предпази от така наречения топлинен удар.Топлинния удар е ефект на човешкия организъм да се приспособява към условията,в които се намира.Ако сте в стая с климатик на 22 градуса и излезете на 30 градуса,то това е шок за метаболизма и организма започва много бързо да търси начин за справяне с проблема.Обикновено този начин е изхвърляне на течности чрез потене,но много по - силно отколкото е необходимо.Обратно ако сте били на вън, където е много горещо и влезете запотени в стая с климатик,тъй като климатика е отнел влажността от стаята ще започне бързо изпарение на потта,което в крайна сметка може да доведе до преохлаждане на тялото ви и до простуда.Освен това в режим на охлаждане никога не стойте за дълго под въздушната струя,която идва от климатика.Все пак за да може да охлади помещението, въздуха който излиза от вашия климатик е поне 10 градуса под стайната температура,като добавите и факта,че има движение на въздух,то охлаждането на тялото ви може да е с температура около нулата.

Какво е BTU?

Повечето климатици са с капацитет измерен в Британски Топлинни Единици (BTU). По точно 1 BTU е количеството топлина необходимо, за да се повиши температурата на един pound (0.45 kg) вода с един градус Фаренхайт (0.56 градуса Целзии). 1 BTU е равно на 1,055 джаула.

EER (energy efficiency rating - коефициент на енергийна ефективност) е равен на съотношението отдадена мощност в BTU към консумирана мощност в W (ват). Например, ако климатик с 10 000 BTU консумира 1200 W, неговия EER е 8.3 (10 000 BTU / 1 200 W). Очевидно стремежа на производителите е колкото се може по-висок EER, но обикновено това води и до висока цена. Имайте предвид, че за охлаждане може да ползвате единствено климатична система, а за затопляне и печки с реотани, калорифери и други отоплителни уреди. Само че климатична система, която затопля с мощност 3 000 W, консумира 1000 W, т.е. харчи 3 пъти по-малко електричество (приблизително) от конвенционалния нагревател.

Ако климатика на стартира работа въобще:

Уверете се че има захранване до него ( дали има ток, дали не е изгорял предпазител).
Проверете батериите на дистанционното(след смяната им рестартирайте дистанционното - вж.инструкция за експлоатация).
Вижте дали и как светят индикаторните лампи на вътрешното тяло.Това е код за грешка,който ще ни помогне да разберем какво да имаме предвид когато идваме за ремонт.Свържете се със сервиза ни.

Ако климатика не охлажда достатъчно добре:

Уверете се че няма предмет,който да пречи на нормалната циркулация на въздушния поток.
Проверете дали всички врати и прозорци са затворени.
Проверете дали са чисти праховите филтри.Ако не - измийте ги,изсушете и поставете отново в климатика.Директната слънчева светлина е огромен източник на топлина.Използвайте щори или завеси,за да засенчите огретите прозорци.

Ако климатика не отоплява достатъчно добре:

Уверете се че няма предмет,който да пречи на нормалната циркулация на въздушния поток.
Проверете дали всички врати и прозорци са затворени.
Проверете дали са чисти праховите филтри.Ако не - измийте ги,изсушете и поставете отново в климатика.
Вижте позицията на клапите.Правилната е тази,при която те са насочени така,че климатика да духа максимално надолу.

Ако климатика издава странни шумове:

Чува се пукане от вътрешното тяло на климатика - въможно е да се получава такъв шум понякога,тъй като пластмасата се свива и разширява под въздействието на топлия/студен въздух,който излиза от климатика.Това е напълно нормално явление.Чува се нещо все едно някаква течнос изтича от някъде най-вероятно чувате халдилния агент,когато климатика променя режима си на работа. Чува се шум от външното тяло и от него се вдига пара и изтича вода-това е процеса на обезскрежаване на климатика.

Климатици на изплащане

За нас

Димекс клима е фирма с изградени магазини в гр. Пазарджик, гр. Велинград и гр. Казанлък за продажба, монтаж и сервиз на инверторни и хиперинверторни климатици сплит, мултисплит, подови, касетъчни, колонни, канални климатици и термопомпи от марките Daikin, Fuji Electric, Mitsubishi Heavy, Fujitsu-General, Midea, Gree, Toshiba, LG, Panasonic, Chigo и други марки климатици. При нас ще намерете най-новите и евтини климатици и въздухопречистватели на ниски цени с безплатен монтаж и 5 години гаранция stand by me от Дайкин. Предлагаме монтаж и сервиз на климатици с наши партньори в София, Варна, Бургас, Русе, Плевен, Пловдив, Стара Загора, Девин, Панагюрище, Троян, Стрелча, Асеновград, Пирдоп, Враца, Габрово, Якоруда, Банско, Костенец, Съединение, Велинград, Ихтиман, Ловеч, Сърница, Разлог, Ракитово, Доспат, Смолян, Марица, Кричим, Септември, Батак, Карлово, Калофер, Велинград, Брацигово, Пещера, Хисаря, Старосел, Елин Пелин, Цигов Чарк, Белица и други населени места в България.

© 2015 - 2020 Всички права запазени
Продажба на климатици – гр. Пазарджик, Пловдив, Казанлък І Монтаж на климатици в София - Климатици – Daikin // Panasonic // Mitsubishi // Fujitsu // Fuji // Toshiba // Монтаж на климатици в Пловдив,Пазарджик, Банско и София